Forældrenærvær

Analysebureauet YouGov har fornylig gennemført en undersøgelse, hvor 1.014 unge blev spurgt om, hvad der skulle til for at forbedre unges trivsel. 

Over 80 % svarede: mere støtte og nærvær fra forældrene!

 
Hvad skal vi som forældre gøre for de unge?
Svaret er, at vi skal være der. Indse at når vores skønne unger forvandler sig til uhyrer og råber os op i ansigtet, smækker med døren, forskanser sig på værelset eller er indesluttede og mutte – kæmper de en indre kamp, hvor de faktisk HAR brug for os. Brug for at vide, at vi er der og at vi elsker dem – også når verden udenfor vælter og de får 02 i en opgave, dumper en eksamen eller bliver droppet af en kæreste. Lige der midt i uvejret, hvor tvivlen om deres værd er sat på spidsen, er vores nærvær virkelig vigtigt.


Men hvordan…
Husk på at din søn eller datter altid vil være dit barn - og manglende kontakt fra dig kan føles meget stærkt. Vær derfor først og fremmest opmærksom og opsøgende i hverdagen og vis at du er der. (Det er ikke nok at sige det). Tit og ofte er det ikke nødvendigt med psykolog- eller coachtimer, hvis de unge oplever at have et trygt rum hos forældrene.

Bliv på deres banehalvdel for at forstå
Spørg hvordan de har det – og bliv på deres banehalvdel. Forsøg at forstå verden fra deres synsvinkel og hold dine egne - måske kritiske - tanker for dig selv. De har altid en grund til at handle som de gør. Find den grund for at forstå deres handlinger.

Skab et rum til egentlig nærvær - uden forstyrrende elementer
Slip de digitale medier for en stund og skab et egentligt rum til nærvær, hvor samtalen kan udvikle sig fx ved middagsbordet eller på en gåtur. Det handler mere om kvalitet end kvantitet. Vi er ikke nærværende, når vi søger oplysninger på I-pad’en eller lige skal tjekke mails, mens vi forsøger at være til stede.

Vis at du er der
Hvis du bliver overfuset af skældsord eller ligefrem bliver bedt om at skride, er det en god ide at tælle til 10 … eller 100. Jeg ved, at det er et befriende alternativ at trække sig og først komme på banen, når den unge selv vil samværet. Problemet er bare, at når vi trækker os, viser vi vores børn, at vi heller ikke kan holde dem ud og bekræfter dem i følelsen af mindreværd… 

En anden mulighed er at sige, at du respekterer, at de vil være i fred lige nu, men at du kommer tilbage senere. (Og selvfølgelig holde det).

Anerkend især din teenager for de personlige kvaliteter
Tænk over hvad du umiddelbart anerkender din teenager for. Gøren eller væren? Boost din teenagers selvværd ved at give anerkendelse for noget han/hun er – i stedet for udelukkende at rose hans eller hendes præstationer. På den måde hjælper du med at lette præstationspresset.

Vær bevidst om dit fokus
Og når du er ekstra udfordret, så stop op og flyt bevidst dit fokus over på dit barns mange styrker og jeres fælles gode stunder i stedet. Accepter at det er en overgangsfase, hvor hormonerne raser rundt i kroppen. Og ikke mindst – at det går over igen.
 
Du gør det bedste du kan! Klap dig selv på skulderen for det.


 
Future Quest | Savsvinget 7, 2970 Hørsholm  | Tlf.: 2615 1809 | uh@futurequest.dk